Προπόνηση: 10 λόγοι να βγείτε από την comfort zone σας




Το να παραμένουμε στην Comfort Zone μπορεί να είναι ένας άνετος τρόπος προπόνησης, αλλά τίποτα δεν αναπτύσσεται ποτέ εκεί. Aυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ξεφύγεις από το δικό σου και να συνειδητοποιήσεις τις πραγματικές σου Fitness δυνατότητες, μας παροτρύνει η Ελευθερία Δούμτση, Fitness manager και Personal Trainer,

Διάβασε παρακάτω 10 λόγους για τους οποίους αξίζει να βγεις από το Comfort Zone σου:

1. Μπαίνεις σε μια συνειδητή διαδικασία μάθησης
Τα ρίσκα, ανεξάρτητα από την έκβαση τους, είναι εμπειρίες ανάπτυξης. Το να κάνεις λάθη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα ουσιαστικό μέρος αυτής της ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά οι ψυχολόγοι αντικαθιστούν λέξεις όπως η "αποτυχία" με εκφράσεις όπως "πρώτη προσπάθεια στη μάθηση". Ίσως να μην ήταν και τόσο κακή ιδέα να υιοθετήσουμε αυτή τους τη μέθοδο και στο Fitness. Σίγουρα σε κάποιους δεν αρέσει η έννοια της αποτυχίας , αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η διαδικασία περιέχει ένα μεγάλο κομμάτι αλήθειας. Άλλωστε μη ξεχνάς ότι ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν αναφέρει επανειλημμένα τις φορές που πίεσαν τον εαυτό τους, δέχτηκαν ένα χτύπημα, έπεσαν, έμαθαν από αυτό και "βγήκαν" στο τέλος πιο δυνατοί.

2. Περισσότερη δύναμη, για περισσότερο χρονικό διάστημα
Η σταδιακή ώθηση του σώματος σε επίπεδα άσκησης υψηλότερης έντασης, με τη μορφή διαλειμματικής προπόνησης, σε βγάζει από τα όρια των προπονήσεων σταθερής κατάστασης και αναστρέφει τη μείωση των μυϊκών κυττάρων που σχετίζεται με την ηλικία. Έρευνες από διάφορα Πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης έδειξε τα μεγαλύτερα οφέλη σε κυτταρικό επίπεδο μεταξύ των ηλικιωμένων ασκούμενων.

3. Ενισχυμένος μεταβολισμός
Εάν το Comfort Zone σου στην αερόβια άσκηση είναι ο διάδρομος στο σπίτι, βγες έξω για να νιώσεις μεγαλύτερα οφέλη. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος – μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας και τραυματισμού – επίσης έρευνα έδειξε ότι η προπόνηση στον κρύο καιρό ενθαρρύνει το σώμα να καίει θερμίδες με μεγαλύτερο ρυθμό.

4. Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία
Έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά ανάληψης ρίσκου μεταξύ νεαρών ανδρών από μια ομάδα σε Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας, διαπίστωσε ότι οι άντρες που αναζητούν νέες προκλήσεις, όχι μόνο είναι πιο έξυπνοι αλλά διαθέτουν εγκεφάλους υψηλότερης λειτουργίας με πιο ισχυρά νευρωνικά δίκτυα, χάρη στη διέγερση των χημικών ουσιών που ενισχύουν τον εγκέφαλο.

5. Πραγματοποιημένες δυνατότητες
Προκαλώντας τον εαυτό σου με μια νέα ρουτίνα γυμναστικής όπως αυξημένα βάρη, ή μεγαλύτερες - πιο δύσκολες, έντονες προπονήσεις – σε αναγκάζει να στραφείς στους ήδη υπάρχοντες αλλά αναξιοποίητους πόρους σου, λένε οι ειδικοί. Επιστρατεύοντας στο 100% τα αποθέματα της ενέργειας των κινήτρων και της θέλησης σου, απελευθερώνεις μια δύναμη αόρατη μέχρι σήμερα που θα σε βοηθήσει για να επιτύχεις νέους στόχους φυσικής κατάστασης. Πραγματικά δεν ξέρεις από τι είσαι φτιαγμένος μέχρι να βγεις έξω από το Comfort Zone σου.

6. Νέες δεξιότητες
Η αβεβαιότητα μας βοηθά να μάθουμε. Η σταθερότητα απενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστήμιου του Yale. Όταν βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον ή μια νέα εμπειρία, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιείται και επεξεργάζεται νέες πληροφορίες. Μαθαίνουμε μόνο όταν υπάρχει αβεβαιότητα, και αυτό είναι καλό λένε οι ειδικοί.

7. Αίσθηση ολοκλήρωσης
Η ολοκλήρωση της μικρότερης δράσης, που συνήθως δεν θα έκανες, μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στο κίνητρό σου, λένε οι ψυχολόγοι. Η υπέρβαση αυτής της "πρώτης προσπάθειας" θα κάνει τη διαφορά, καθώς μόλις ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο, μπορείς να δοκιμάσεις ξανά και ξανά. Το μυστικό, όσον αφορά την άσκηση, είναι να ξεφύγεις από αυτή τη ζώνη άνεσης – όρισε εφικτά αλλά απαιτητικά βάρη στην επόμενη προπόνηση σου ή αύξησε ταχύτητα στο τρέξιμο σου. Η επίτευξή των νέων στόχων σου θα σε ωθήσει περαιτέρω.

8. Μεγαλύτεροι μύες
Το χτίσιμο νέων μυών γίνεται έξω από τη ζώνη άνεσης – μέσω του άγχους και της προσαρμογής. Αν ωθείς τους μύες σου πέρα από τα κανονικά - εύκολα επίπεδα, τους πιέζεις και αν δεν υπάρχει "άμεσο" προφανές αποτέλεσμα, το σώμα προσπαθεί να σε σταματήσει να κάνεις αυτή την άσκηση για να εξοικονομήσει ενέργεια. Το κόλπο εδώ είναι απλώς να συνειδητοποιήσεις ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν, αρκεί να επιμείνεις.

9. Nέα όρια
Συνήθισε να ξεφεύγεις από τη ζώνη άνεσης της άσκησης και θα αποχαιρετήσεις μια και καλή τα πλατό προπόνησης. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι τα όρια σου έχουν διευρυνθεί, αυτό το νέο διευρυμένο όριο γίνεται η νέα σου ζώνη άνεσης.
Ο εγκέφαλός σου θα θυμάται πόσο εύκολο ήταν να επεκτείνεις τα όρια σου και είναι πολύ πιο πιθανό να επαναλάβει τη διαδικασία τη δεύτερη φορά. Τώρα έχεις μια διαρκώς διευρυνόμενη ζώνη άνεσης και όλα είναι πιθανά.

10. Κερδισμένος με κόπο σεβασμός
Καθώς δείχνεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και αρχίζεις να ολοκληρώνεις ενέργειες, οι άνθρωποι γύρω σου θα εξοικειωθούν με το "νέο εαυτό σου" και θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι θετικές αντιδράσεις να σε κάνουν να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάτι που σου δίνει ώθηση να κάνεις περισσότερα, ξανά και ξανά!!


Πηγή: Capital.gr